Genel Bilgiler
  • 2013-2014 İş Takvimi
  • Sınava Nasıl Hazırlanabilirim?
  • Geçmişte Çıkmış Sınav Soruları
  • Online Hazırlık Test Sınavları
  • Nasıl Mezun Olurum?
  • ÖSYS  İşlemleri
  • Yeni Kayıt İşlemleri
  • Kayıt Yenileme İşlemleri
  • Diploma İşlemleri
  • Tasdikname İşlemleri
  • Çıkma Belgesi

  • Okul Müdürü Osman ÖZDEMİR ile Yapılan Söyleşi

    Açık Öğretim Lisesi Müdürü Osman ÖZDEMİR ile yeni kayıtlar ve yeni kayıt olan öğrenciler hakkında yapılan söyleşi.


    SORU 1- Açık Öğretim Lisesine 2012-2013 Eğitim Öğretim yılı 1. döneminde kaç kişi kayıt yaptırdı?

    CEVAP - 2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılı birinci dönem yeni kayıt tarihleri arasında (10 Eylül – 9 Kasım 2012) toplam 273.238 kişi yeni kayıt yaptırmıştır. Ayrıca 65.532 öğrencimiz silik konumda iken tekrar işlem yaptırarak aktif olmuşlardır.

    Soru 2- Açık Öğretim Lisesine bu yıl yeni kayıt yaptıranlarla ilgili sayısal anlamda biraz daha detaylı bilgi alabilir miyiz? 

    CEVAP - Açık Öğretim Lisesine 2012-2013 Eğitim Öğretim yılı 1. dönem kayıt tarihleri içerisinde 273.238 kişi kayıt yaptırmıştır. Bunların 157.454’ü erkek, 115.784’ü kız öğrenciden oluşmaktadır. Öğrencilerden 133.878’i ilköğretim-ortaokul mezunu olarak 138.820’si ara sınıflardan aldığı tasdikname belgesi, 538’i ise denklik belgesi ile okulumuza kayıt yaptırmıştır. Bunların dışında daha önce Açık Öğretim Lisesinden tasdikname alan 1557 öğrenci de tekrar Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptırarak (tasdiknameli Form - C) dönmüşlerdir.

    Bu dönem ortaokul-ilköğretim mezunu olarak kayıt yaptıranların 56.772’si de 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılında ilköğretimi bitirenlerden oluşmaktadır. Yani diplomasız olarak kayıt yaptıran diğer ifadeyle zorunlu eğitime tâbi olanlardan oluşmaktadır.

    Tasdikname ile kayıt olanların 64.214’ü 9. sınıflardan, 13.725’i 10. sınıflardan, 9.144’ü 11. sınıflardan, 4.351’i de 12. sınıflardan tasdikname alarak kayıt olan öğrencilerden oluşmaktadır.

    Tasdiknameli olarak gelen öğrencilerin büyük çoğunluğunu örgün eğitim hakkını kullananlar oluşturmaktadır.


    SORU 3- Açık Öğretim Lisesine kimler kayıt yaptırıyor veya kimler kayıt yaptırabilir?

    CEVAP- Genellikle zamanında örgün eğitim imkânı bulamamış, iki yıl üst üste sınıfta kalarak örgün eğitim dışına çıkmış, daha önceden kendi istekleri ile okulu terk etmiş ama şu anda okumak isteyenlerle ilköğretim ve ortaokulları bitiren (mezun olan, tamamlayan) herkes kayıt oluyor. Şu anda A.Ö. Lisesi’ne ilköğretim ve ortaokulu bitirenlerle herhangi bir lise veya meslek lisesinden ayrılan herkes yaşı ne olursa olsun kayıt yaptırabilir.


    Soru 4- Açık Öğretim Lisesinin aktif öğrenci sayısı ne kadar? Yeni kayıt olan öğrenciler neden Açık Öğretim Lisesini tercih ediyor? Açık Öğretim Lisesine bir yönelme mi var sizce?

    CEVAP - Açık Öğretim Lisesinin aktif öğrenci sayısı 12 Kasım 2012 itibariyle 804.267'dir. Aslına bakarsanız Açık Öğretim Lisesine bir yönelme yok. Açık Öğretim Lisesi sınav merkezlerinin artmasından dolayı daha önce okuma imkânı bulamamış ya da öğrenimi yarım kalmış kişilerin yoğun şekilde müracaatları söz konusu. Bundan beş yıl önce sadece il merkezlerinde yapılan Açık Öğretim Lisesi (merkezi sistem) sınavlarımız bu gün 578 il ve ilçede yapılıyor. Sayının artması da bu yüzden. Ayrıca 2012-2013 Eğitim Öğretim Yılı itibarıyla 2687 sayılı Kanunla ortaöğretim (lise eğitimi) de zorunlu hale geldi. Öğrenciler zorunlu eğitimlerini örgün eğitimde tamamlayabildiği gibi açık öğretimde de tamamlayabilir. Örgün eğitime gitme imkânı olmayan birçok kişi de Açık Öğretim Lisesine bu dönemde kayıt yaptırdı. Açık Öğretim Lisesine örgün eğitimde iki yıl üst üste sınıfta kalan öğrencilerden gelenler bir hayli fazla. Ayrıca örgün eğitim çağını aşmış kişiler de Açık Öğretim Lisesi’ne kayıt yaptırıyorlar. Bizim öğrencilerimizin yaklaşık %75’i 18 yaşın üzerinde.


    SORU 5- Açık Öğretim Lisesine yeni kayıt olan öğrencilerimize neleri tavsiye edersiniz? Eğitim hayatında nasıl bir yol izlesinler?

    CEVAP - Eğitim hayatlarına AÖL’ ye katılarak yeniden merhaba dedikleri için kendilerini tebrik ediyorum. A.Ö. Lisesi’ni kolay zannedebilirler. Burada da örgün eğitimdeki derslerin aynısı var. Çalışanlar, gayret gösterenler başarır. A.Ö. Lisesi’nde öncelikle öğrencinin gayreti olmalıdır. Örgün eğitim gibi karşılarında kendilerini motive etmek isteyen öğretmen bulamayacaklar. Öğretmen ve okulun yerine bizde web sayfamız var. Öncelikle web sayfamızı çok iyi takip etmeliler. İnterneti çok iyi kullanmalıdırlar. Kayıt olurken aldıkları kayıt raporu ve “mutlaka okuyun” diye yazan kısımları okumaları gerekmektedir.


    SORU 6- Web sayfasında öncelikle neleri takip etmek gerekiyor?

    CEVAP - Öncelikle Açık Öğretim Lisesini tanımak için tanıtım sunumunu izlesinler. Güncel duyurular, ders seçimi nasıl yapılır, e- kitap içerikleri, derslerini seçtikten sonra online testlerimiz, geçmiş sınavlarda çıkmış sorular, internet TV, sıkça sorulan sorular, mezuniyet şartları ve diğer kısımlar da okunması gereken yerler.

      

    SORU 7- Yeni kayıt olan öğrenciler ne zaman ders seçer hale gelirler?

    CEVAP- Öğrencilerimiz kendilerine verilen numara ve şifreleri ile AÖL sistemine internet üzerinden giriş yaparlar. ÖNKAYIT durumunda iseler ders seçemezler. Kayıt evrakları incelendikten veya tasdikname notları girildikten sonra AKTİF hale getirileceklerdir. Bu işlemleri kayıt alan irtibat büroları (okullar) yapmaktadır. AKTİF hale gelen öğrencilerimiz “ders seçme” butonu açıksa ders seçebilirler.


    SORU 8- Ders seçiminde nelere dikkat edilmelidir?

    CEVAP- Öncelikle ortak (zorunlu dersler) seçilmelidir. Daha sonra seçilmiş olan ortak derslerin aynı adla seçmeli olanlarından başlamak üzere (Türk Edebiyatı 4, Seçmeli Türk Edebiyatı 4 gibi) seçilmelidir. Ortak dersler başarılmazsa her dönem karşılarına yine çıkar. Ders seçimi ile ilgili ders seçimi nasıl yapılır kısmı okunmalıdır.


    SORU 9- Öğrenciler seçtiği derslerin kitaplarını nereden alacaklardır?

    CEVAP- Kayıt oldukları okullarda kitap dağıtımı yapılıyorsa oralardan yoksa kitap dağıtımı yapan Halk Eğitim Merkezleri veya diğer okullardan alabilirler. Aynı zamanda kitap içerikleri web sayfamızda da mevcuttur.


    SORU 10- AÖL öğrencileri örgün eğitimde olduğu gibi öğrencilik haklarından (indirimlerden) faydalanıyor mu? 

    CEVAP- Bizim öğrencilerimiz 12. dönemin sonuna kadar öğrencilik haklarından faydalanırlar. Öğrenci olduğuna dair öğrenci belgesini, öğrenci kimliği ve bandrolünü (Ekim ayı sonrası) irtibat bürolarından alabilirler. Ulaşım konusunda maalesef bazı yerlerde (İstanbul gibi) indirimden faydalanamıyorlar.


    SORU 11- Bir şey sormak istediklerinde nerelere başvurmalılar?

    CEVAP- Öncelikle soracağı şeyin web sayfasında olup olmadığına bakmak gerekir. Hemen her türlü bilgi web sayfasında vardır. İmkânı varsa irtibat bürolarında görevli arkadaşlarımıza, yoksa ALO 147 aranarak MEB çağrı merkezimize sorabilirler. Burada şunu da hatırlatalım bizim kayıtlarımız örgün eğitimlerden(lise ve Anadolu liseleri) alındığı için her aklımıza gelen soruda da okulları telefonla veya giderek rahatsız etmemek lazım. ALO 147’yi de en basit sorularda dahi ararsa bu da ALO 147’yi işlevsiz hale getirir. Asıl sorusu ve sorunu olanlar ulaşamayabilirler. İrtibat büroları veya ALO 147 ile çözülemeyen sorunlar için A.Ö. Lisesi’ne dilekçe, e- posta ve diğer yollarla ulaşabilirler.


    SORU 12- Bu kayıt dönemini kaçıranlar, önümüzdeki günlerde ne zaman kayıt olabilirler?

    CEVAP- I. Dönem kayıtlarını kaçıranlar, II. Yeni Kayıt döneminde (21 Ocak - 08 Şubat 2013 arasında) kayıtlarını yaptırabilirler.   


    SORU 13- Son olarak neler söylemek istersiniz?

    CEVAP- Öğrencilerimize başarılar diliyorum. Derslerine iyi çalışmalarını, zamanı iyi değerlendirmelerini ve ders kitaplarının yanında başka kitapları da okumalarını tavsiye ediyorum. Şunu da bilmelerini isterim. AÖL ve çalışanları öğrencilerimizin her zaman yanında olacaktır. 


    Okul Müdürünün Diğer Yazıları

     
    Ana Sayfa | İletişim | Ulaşım | Sık Sorulan Sorular | Yardım | Site Haritası